Fa burkolat vs. wpc elemek

Biztos ti is ismertek néhányat azok közül a filmek közül, amelyekben két szuperhős vagy éppen szuperszörny csap össze egymással, életre-halálra. Ezeknek a műveknek a címében szokott szerepelni a vs. (versus, vagyis szemben, ellen) szócska és nem véletlenül választottuk a cikkünk címének mi is ezt a kissé provokatív felépítést. A fa csodálatos alapanyag, a helyettesítésére nem azért van szükség, mert ne lehetne esztétikus, praktikus és tartós burkolatokat készíteni belőle. De erre visszatérünk később.

Nem titkolt célja volt a tudósoknak a wpc kifejlesztésekor, hogy több területen a fa alapanyagot válthassa ki az új anyag, ezért fontosnak érezzük, hogy mi, forgalmazók, akik mélyen hiszünk ennek a helyettesítésnek a létjogosultságában, összegyűjtsük az érveinket.

Napjaink világa sok területen törekszik arra, hogy a természetből származó alapanyagokat, amint a technológiák ezt megengedik, mesterséges helyettesítőkkel váltsa fel. Ennek oka nem csak az, hogy így a gyártás függetlenedik a természet és az időjárás kiszámíthatatlanságától, hanem az is, hogy a hatalmasra növekedő igények támasztotta óriási nyomást levegyük természet-anyánk válláról. További cél, hogy az így nyert anyagok esetében kiküszöböljük a megakadályozhatatlan értékcsökkenést és a használat kéretlen-kellemetlen velejáróit is. Nézzük mit jelent ez a fa és a wpc esetében!

A fa alapanyagok, különösen a valóban jó tulajdonságokkal rendelkező kemény- és egzotikus fák ára az egekbe szökött az utóbbi időben. A termesztés és fakitermelés egyszerűen nem tudja tartani a lépést a bútor és az építőipar igényeivel. Az időjárás szélsőségessé válása, a klímaváltozás pedig meglehetősen kiszámíthatatlanná tette az elérhető fa építőanyag minőségét.

A magas áron megvásárolt fa anyag a beépítés után folyamatos (és viszonylag gyakran ismétlendő) állagmegóvási munkát igényel, ami nem csak ráfordított munkában, de a felhasznált anyagok költségeiben is jelentkezik. Ennek ellenére a fa burkolatok idővel tönkremennek és cserére szorulnak, vagyis a nem kis mértékű ráfordítás végül elvész.

Egyértelmű volt tehát, hogy szükség van egy olyan alapanyagra, amelynek összetevői folyamatosan és korlátlanul elérhetőek, a gyártástechnológia pedig olyan stabil, hogy a végeredmény minősége magasan és állandó szinten tartható legyen. Ez lett a wpc, amely faipari melléktermékekből és vegyi úton előállított műanyagból készül. A wpc sem mondható olcsónak, mint beruházás, de hosszú élettartamával, kevés karbantartási igényével összességében költséghatékonyabbnak bizonyul, mint a fa.

Fontos szempont volt a fejlesztés során, hogy a környezetet – a kiváltandó alapanyaghoz, azaz a fához hasonlóan – kevéssé terhelje. A wpc újrafelhasznált alapanyagokból van és a fához hasonlóan tökéletesen lebomlik. Ugyanakkor nem igényel karbantartást, így a használata során a környezetet nem terheljük a tartósításához, a kártevőmentesítéshez és a felületkezeléshez ismétlődően használt anyagokkal.

Természetesen az új termék fejlesztésekor az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a fa használati értékeit (szépség, meleg tapintás, természetes kinézet) megtartsuk, sőt ha lehet fejlesszük. A wpc felület, a fatartalma miatt a természetesség érzetét és látszatát is megtartotta, érintése kellemes, meleg érzetű, ugyanakkor a felülete nem olyan sérülékeny mint a fáé, ha megsérül, nem veszíti el a felület esztétikáját, hiszen a fény, színezés és szerkezet teljes mélységében egyforma. A fa felület sérülése nem csak a felületkezelés adta látvány elvesztésével jár, de balesetveszélyes is, hiszen kisebb-nagyobb szálkák válhatnak fel, amelyek akár komoly sérüléseket is okozhatnak.

A mindennapi tisztán tartás is jelentősen egyszerűbb a wpc esetében, hiszen akár a folyékony szennyeződések jó része is nedves szivaccsal eltüntethető róla. Makacs vagy színes szennyeződéseket érdemes minél hamarabb letörölni fehérítőszeres forróvízzel. Ha nem sikerült a folt eltávolítása – például olaj vagy égési folt esetén – a felületet finoman megcsiszolhatjuk, majd szappanos vízzel töröljük tisztára. A fa esetében a tisztítás jóval bonyolultabb, hiszen porózus anyag lévén gyorsan beissza a felületére kerülő szennyeződéseket. A helyi csiszolás pedig a sérüléseknél leírt jellemzők miatt egyáltalán nem ajánlott.

A fa anyagból készült teraszok és burkolat a helytelen telepítési eljárások és a környezeti hatások eredményeként idővel megvetemedhet, eltorzulhat, repedések keletkezhetnek rajta. A wpc esetében ettől egyáltalán nem kell tartanunk, nagy teherbírással, masszív ellenállóképességgel őrzi az alakját, hosszú távon is.

Érdeklődjön a megadott telefonszámon termékeinkkel kapcsolatban.

+36 30 938 4095

Hívjon minket most és válaszolunk kérdéseire!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!
Név*
Email*
Telefonszám*
Melyik termékünk érdekel?
Üzenet*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat

Korábbi bejegyzések