Szeretjük a természetességet – de milyen áron?

Közeleg a karácsony, és a legtöbben már elérkezettnek találják az időt arra, hogy beszerezzék az ünnep ékességét, a fenyőfát. Minden évben fellángol a vita arról, hogy melyik az igazibb, a műfenyő vagy az, amelyet az ünnep előtti hetekben vágtak ki, hogy megéri-e a rengeteg fa kivágása.

Igaz ugyan, hogy ezeket a fákat kifejezetten ezzel a céllal termesztik különféle faiskolákban, de a természet igazi hívei úgy gondolják, hogy minden valódi cél nélkül kioltott élet fölösleges és öncélú gyilkosság.

Érdemes volna elgondolkodni azon, hogy az ünnep után ezek a fák hova kerülnek, hogyan hasznosítják őket, vagy ha ez nem történik meg, akkor kinek és milyen erőfeszítésébe kerül a hulladékként való kezelésük.

Ezek a dilemmák beárnyékolhatják ugyan az ünnepet, de a természettel, az élet értékével kapcsolatos gondolatainkat érdemes kiterjesztenünk más területekre is, például a papíripar, a bútoripar, burkolóanyagok gyártása stb. területére, ahol a fair trade sajnos nem minden esetben jellemző, főleg ha különlegességekről van szó.

Az ember ősi igénye, hogy természetes dolgok vegyék körbe, hiszen évezredekig élt olyan korokban, amikor még nem voltak műanyagok.

Modern korunkban, az ipari társadalmakban és különösen a fogyasztói szemlélet megjelenése után azonban olyan mennyiségre lett szükség mindenből (nem csak a gazdasági fejlődés, de a folyamatos megújítási és csere-kényszerből adódóan), amivel a természet nem tud lépést tartani.

Ebbe a résbe férkőznek be a modern tudománynak azok a törekvései, amelyek természetes anyagokból, egyéb gyártási folyamatok hulladékainak újrahasznosításával innovatív alapanyagokat állítanak elő.

 Olyan anyagokról van szó, amelyek hordozzák a természetes alapanyag előnyös tulajdonságait, de igyekeznek kiküszöbölni a hiányosságokat és kikerülik a természetben történő előállítás (termesztés, szaporítás, növekedés) hosszadalmasságának és költségeinek hátrányait is.

Napjainkban egyre sikeresebbek ezek a törekvések, így találták fel a wpc rövidítéssel emlegetett wood plastic composite elnevezésű hibrid anyagot is. Ebből az alapanyagból tetszőleges profillal állíthatóak elő a fa minden előnyös tulajdonságát hordozó padló, falburkolat és kerítés-alkatrészek, amelyek nélkülözik a fa hiányosságait és megmentenek bennünket attól, hogy további erdőket kelljen kivágnunk.

Érdeklődjön a megadott telefonszámon termékeinkkel kapcsolatban.

+36 30 938 4095

Hívjon minket most és válaszolunk kérdéseire!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!
Név*
Email*
Telefonszám*
Melyik termékünk érdekel?
Üzenet*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat

Korábbi bejegyzések